ua ru en
×
Авторизация на сайте
×
Регистрация на сайте
×
Восстановление пароля

Оновлені гайдлайни щодо скринінгу раку простати

Оновлені гайдлайни щодо скринінгу раку простати

Серед американських чоловіків рак передміхурової залози є найбільш часто діагностованим раком і другою провідною причиною смерті від раку. Приблизно 1 з 8 (12,1%) чоловіків у США захворіє на рак передміхурової залози протягом життя. На щастя, менше ніж  5% помре від цього виду раку, а 5-річна виживаність становить 98%. Рак передміхурової залози частіше зустрічається у чоловіків старше 50 років, неіспанських темношкірих чоловіків, а також чоловіків із сімейною історією раку простати та певними патогенними мутації (наприклад, мутації BRCA1 і BRCA2, синдром Лінча). З невідомих причин рак передміхурової залози частіше зустрічається у темношкірих чоловіків у молодшому віці.           

Історично пальцеве ректальне обстеження (DRE) зазвичай проводилося в закладах первинної медичної допомоги для скринінгу раку передміхурової залози. Дані показали, що цей тест має низьку специфічність і чутливість і більше не рекомендується як ефективний метод скринінгу. Рекомендації щодо скринінгу раку передміхурової залози розвинулися із переходом до тесту на основі біомаркерів із застосуванням простат-специфічного антигену(PSA). Хоча скринінг на PSA перевершує DRE, тестування на основі PSA залишається проблематичним. Рівні ПСА в сироватці крові можуть бути спричинені доброякісними станами, такими як гіперплазія передміхурової залози та простатит. Немає узгодженого граничного значення ПСА для визначення раку від неракових станів. Залишаються суперечки щодо віку, з якого слід починати скринінг. Як USPSTF, так і Американська урологічна асоціація рекомендують розглядати можливість проведення скринінгу у віці від 55 до 69 років у чоловіків із середнім ризиком, тоді як ACS рекомендує рутинний скринінг, починаючи з 50 років і вже у віці 40 років для чоловіків з підвищеним ризиком (тобто з множинним ризиком). у членів сім’ї діагностовано рак передміхурової залози у віці до 65 років). Потенційна шкода скринінгу на рак передміхурової залози включає непотрібну біопсію, яка несе ризики інфекції, кровотечі та надмірного стресу.

Враховуючи ці обмеження скринінгу, рішення про проведення скринінгу на рак передміхурової залози ґрунтується на спільній структурі прийняття рішень. У контексті спільного прийняття рішень постачальники послуг використовують підхід, орієнтований на пацієнта, надаючи інформацію та індивідуальні рекомендації щодо переваг та шкоди скринінгу на рак простати.

30 октября 2021     Источник: www.cancertherapyadvisor.com
×
×
Подать заявку в произвольной форме с обязательным указанием своего почтового ящика